Uwaga! Większość z poniższych propozycji nie jest mojego autorstwa. Wrzucam je tutaj, ponieważ obiecałem zebranie wszystkiego do kupy i omówienie sprawy na łamach forum — jeżeli coś przekręcę lub źle przedstawię to mnie poprawcie.
SPRAWA PIERWSZA — ANIOŁY I i II GENERACJI
Padła propozycja, aby anioły nie posiadały ograniczeń w przypadku kontroli żywiołów. Jeżeli nie wszystkie, to przynajmniej te I generacji — najstarsze, stworzone przez Boga.
SPRAWA DRUGA — ARTEFAKTY KONTROLI ŻYWIOŁÓW
Zacytuję:
- Spoiler:
- „Ogólnie kwestia jest taka, że ostatnio zauważyłem, jak wiele wymordowanych ma artefakty umożliwiające korzystanie z magii i wydało mi się to lekkim przegięciem. Zaciera się granica w mocach między aniołami, a wymordowanymi, gdzie specjalnie wymordowani mają zakaz mutacji z elementami nieożywionymi, aby (tak przynajmniej myślę) nie korzystać z żywiołów. Moce aniołów miały być magiczne, a wymordowanych oparte na ciele. (...)
Niemniej jest już artefakt umożliwiający kontrolę żywiołów wymordowanemu... I ma poziom bardzo trudny. A jego korzystanie to 3 posty na 6 odpoczynku. Na misjach zaś (o niższym niż bardzo trudny) poziomie wymordowani robią wszczepy o kontrolę żywiołów z czasem działania 3/4. Co już samo w sobie brzmi nieco nie fair. Zatem osobiście myślę, że najlogiczniej byłoby odgórnie narzucić, że kontrole żywiołów ze wszczepów dla wymordowanych działają tylko 2 posty i są mocniej ograniczone, jako odróżnienie od Medalionu Penty ze spisu. Mają boleśniejsze skutki nadużycia niż inne artefakty, bo jednak żywioł sam w sobie jest ciężki do okiełznania, a wszczep z misji niższej niż bardzo trudny nie zapewni takiej kontroli jak Medalion Penty.”
Krótko ujmując: pojawiła się propozycja, aby artefakty dotyczące kontroli żywiołów działały 2 posty i posiadały większe niż dotychczas ograniczenia.
SPRAWA TRZECIA — OGRANICZENIE POSIADANIA ARTEFAKTÓW
Dodatkową opcją, jaką nam przedstawiono, jest ograniczenie artefaktów dla wymordowanych i aniołów, ponieważ mogą posiadać moce.